26 Mart 2013 Salı


Klonlamanın Kullanıldığı Alanlar Ve Klonlama Tarihçesi

 
   1-Soyu Tükenmekte Olan Canlıları Klonlama

Araştırmacılar beden hücreleri saklanmış hayvanları hayvanları klonlayarak,onların genlerini yaşamda tutacaklar ve soyu tükenmekte olan türlerin genetik çeşitliliği korumuş olacaklar.

   2-İyileştirme Amaçlı Klonlama 
Bu klonlamada çekirdek transferi yöntemiyle klonlanmış embriyodaki kök hücreler yalıtılarak,doku ve organ nakillerinde kullanılmak üzere malzemeler sağlanacaklar.Ancak belli bölgelerdeki özelleşmeleri oluşturacak kök hücrelerin nasıl tetikleneceği ya da belli işlevleri gerçekleştirmelerinin nasıl sağlanacağı tam olarak anlaşılmış değildir.Araştırmacılara göre klonlamayı iyileştirme yönünde kullanmanın olumlu yönü insanların kendi hücrelerinden dokular ya da  organlar elde edilmesini sağlayacak olmasıdır.Böylece,aktarılan organların ya da dokuların reddedilmesi sorunu ortadan kalkacaktır.

    Soyu çoktan tükenmiş canlılarda  dokuların yani DNA yapısının çevre koşulları yüzünden çok zarar görmüş olması klonlamanın yapılmasına engel olmuştur. 

 3-Klonlama Tarihçesi 

    Herkes klonlamayı Dolly ile duymuş olsada klonlama çalışmaları daha öncelerden başlamıştır.

1952- İribaş  ilk klonlanan canlı olarak tarihe geçti.Çekirdek aktarımı olarak adlandırılan bu yöntem çok hücreli canlıların klonlamak için kullanılan  deneylerin prototipi oldu.
1963-Sazan balığı klonlanan ikinvi canlı oldu.
1986-Embriyo hücrelerinden ilk memeli canlılar koyun ve inek klonlandı.Daha sonra domuz ve fare klonlandı.
1993-Kültür ortamında büyütülen embriyo hücrelerinden inek klonlandı.
1997-Yetişkin bir hücreden klonlanan  ilk  memeli canlı olan koyun dünyaya geldi.
1998-Gen aktarımıyla buzağıların klonlanması başarıldı.
1998-Bir inekten alınmış yumurta hücresi kullanılarak insan hücresi klonlandı.Ancak araştırmacılar embriyoların 14 hücrelik aşamayı geçmesine izin vermedi.
2000-Klonlanmış bir maymun dünyaya geldi.
2000-Dolly yaratıcıları klonlannmış beş domuzun dünyaya geldiğini açıkladı.
2001-Kök hücre teknlojisinde çalışan araştırmacılar insan embriyolarını klonlamayı başardılar.Ancak embriyolar 6 hücreli aşamadan geçemedi.
2001-ABD'de doğurganlık uzmanı bir grup araştırmacı gerçekleştirecekleri insan klonlama deneylerine katılmak için yüzlerce insanın başvurduğunu açıkladı.
2002-Evcil hayvanların klonlanmasında ilk adım atıldı.Evcil bir kedi klonlandı.
2002-İlk insan klonunun dünyaya geldğini açıkladılar.Ancak bu iddayıo doğruayacak kanıtlar ortaya koyulmadı.
2003-Dolly öldü.
2009-Severino Antinori  klonlama yöntemiyle 3 bebek klonlandığını açıklandı.Bunların 9 yaşında olduğunu Doğu Avrupa'da olduğunu söyledi. (Bu iddaanın doğru olup olmadığı hakkında birşey yazmıyor)

Hiç yorum yok: