31 Mart 2013 Pazar

Ya Rüzgarlar Esmeseydi

Güneş'in atmosfer kütlesine yaydığı ısıyla hava ısınır, ısınan hava genişler ve harekete geçerek yükselir. Yükselen hava kütlesi, atmosferin dışına çıkamayacağından, önce dikey, sonra da yatay yönde hareketlenir. Havanın ısınıp yer değiştirmesi, basınç değişikliğine sebep olur. Basınç; yerçekimine, sıcaklığa ve rakıma bağlı olarak değiştiğinden dünyanın her tarafında aynı değildir. Bu durumda yüksek ve alçak basınç merkezleri oluşur. Hava, yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru akar ve böylece rüzgârlar ortaya çıkar. "Yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava hareketi" rüzgâr olarak tarif edilir. 

Basınç merkezleri arasındaki yatay uzaklık, yer şekilleri, basınç farkı ve dünyanın kendi ekseni etrafındaki hareketi gibi faktörler, rüzgârın hızına tesir eder. Kısa mesafede basınç farklılıklarının fazla olduğu yerlerde rüzgârın hızı fazladır. Çünkü yatay uzaklık az olduğundan, sürtünmeden kaynaklanan hız kaybı da az olur. Yer şekilleri de rüzgârın hızına tesir eder. Meselâ engebeli bölgelerde, dünyanın dönüş hızının daha yüksek olduğu Ekvator çizgisinde ve onun yakınında, dönüşten kaynaklanan savrulma sebebiyle rüzgârın hızı daha azdır. Basınç merkezlerinin konumu, sıradağlar, boğazlar, derin ve uzun vadiler gibi sebeplere bağlı olarak rüzgârların yönü değişir. 

Rüzgârların "aşılayıcı" özelliği 
Okyanusların ve denizlerin yüzeyinde, köpüklenme sebebiyle sürekli hava kabarcığı meydana gelir. Bu kabarcıklar patladığında, milimetrenin yüzde biri çapında binlerce damlacık havaya fırlar. "Aerosol" denen bu parçacıklar, rüzgârlar sayesinde karalardan gelen tozlarla karışarak atmosferin üst katmanlarına taşınır. Rüzgârların bu şekilde yükseklere taşıdığı parçacıklar, burada su buharı ile buluşur. Bu parçacıkların etrafına toplanarak yoğunlaşan su buharı, su damlacıklarına dönüşür. Bu damlacıklar, bir araya gelerek nispeten daha yoğun bulutların teşekkülüne vesile olur. Bir süre sonra da yağmur yüklü bulutlar, âdeta bir nakliye vasıtası vazifesi gören "müjdeci" rüzgârlarla çeşitli coğrafyalara "taşınır", yani sevk edilir (A'râf, 57; Fatır, 9; Hicr, 22). Allah'ın (celle celâlühü) kudret ve hikmet delillerinden bir "âyet" olarak zikredilen rüzgârların vazifelerinden biri de, aşılayıcılıktır (Furkan, 48–49). 

İtalya'ya zaman zaman kırmızı yağmurların yağdığı belirtilir. Bunun sebebi olarak da, rüzgârlarla Afrika'dan gelen kırmızı tozların (ince kum) bu yağmurlara yoğunlaşma çekirdeği teşkil etmesi gösterilir. Yurdumuza bilhassa nisan ayında giren kırmızı tozlar, erozyon göstergesi değil, Büyük Sahra'dan gelen çöl topraklarıdır. Rüzgârlarla taşınan bu tozlarda yüzde beş nispetinde +3 değerlikli demir bulunur. Bu demir, havada güneş ışığı karşısında +2 değerlikli hâle gelir. Bu çok açık bir rahmettir. Çünkü bitkiler +3 değerlikli demiri değil, sadece +2 değerlikli olanı alabilecek şekilde yaratılmıştır. Böylece, bir rahmet olarak gelen yağmurlar ile bir müjdeci olarak iş gören rüzgârların taşıdığı demir elementi bitkilerden bol mahsûl alınmasına vesile olmaktadır. 

Diğer yandan, Sahra Çölü'nden rüzgârla gelen bereketli tozlar, yağmurla denize indiğinde balıkların ve diğer deniz canlılarının besleneceği plânkton gibi mikroorganizmaların çoğalmasına vesile olmaktadır. Pasifik'te yapılan araştırmalar, az nispetteki bir demir aşılamasının bile mikroskobik canlıların miktarında büyük bir artışa vesile olduğunu göstermiştir. Fitoplânktonların (fotosentez yapabilen mikroskobik canlılar) çoğalması için gerekli azot, fosfat ve silisyum gibi temel elementler, denizlerin beşte birinde kullanılamamaktadır. Açık denizlerde demirin az bulunması, bunun sebebi olarak gösterilmektedir. 

Yağmurun yağmasında rüzgârlara verilen bu önemli vazifenin, insanların tabiat hâdiseleri hakkında detaylı malûmat sahibi olmadıkları bir devirde Kur'ân'da bildirilmiş olması, ondaki i'caza güzel bir misaldir. Âyette rüzgârların, bitkilerin döllenmesinde oynadığı role de dikkat çekilmektedir. Rüzgâra yüklenen bir başka fonksiyon da, bitkilerde olgunlaşan polenleri (erkek gamet) uçurup dişi çiçeklerin üzerine bırakmadır. Birçok açık tohumlu bitki, çam, palmiye ve benzeri ağaçlar, çiçek veren bütün tohumlular ve çimensi otların tamamı rüzgârla döllenir. Böylece rızık ve bereket vesilesi olan rüzgârlar, besin zincirinde mühim bir yer tutan birçok bitkinin varlığının devam ettirilmesinde vazife görür. Ayrıca, yine bir rahmet eseri olarak, rüzgârlarla hava temizlenir; yeryüzündeki bütün canlılar temiz hava teneffüs eder. 

Enerji kaynağı olarak rüzgâr 
Rüzgâr enerjisi ilk olarak M.Ö. 2800 yıllarında Orta Doğu'da kullanılmıştır. M.Ö. 17. yüzyılda, Mezopotamya ve Çin'de sulama için rüzgâr gücünden faydalanılmıştır. Türkler ve İranlılar, yel değirmenlerini M.S. 7. yüzyılda kullanmaya başladıkları hâlde, Avrupalılar 12. yüzyılda, Haçlı Seferleri'nden sonra kullanmaya başlamıştır. Tahıl öğütmek, su pompalamak, hızar çalıştırmak gibi gayelerle geliştirilen yel değirmenleri Avrupa'da Sanayi Devrimi'ne kadar hızla yayılmıştır. 18. yüzyılın sonunda yalnızca Hollanda'da 10.000 yel değirmeni bulunuyordu. Ancak rüzgâr gücü; buhar makinesinin icadıyla ve odun, kömür gibi yakıtlardan kesintisiz enerji üretimine başlanmasıyla ehemmiyetini kaybetmiştir. 1891'de rüzgâr türbini denen ve elektrik üretiminde kullanılan ilk makineler îmal edilmiştir. Bundan kısa bir süre sonra ABD'de küçük güçteki rüzgâr türbinleriyle elektrik enerjisi üretilmeye başlanmıştır. Fosil yakıtların ucuzluğu sebebiyle bir müddet pek rağbet görmeyen rüzgâr enerjisi, 1970'li yıllardaki petrol krizi sebebiyle yeniden hatırlanmış ve rüzgâr enerji santralleri kurulmaya başlanmıştır. 


Enerji talebinin her geçen yıl artması ve fosil yakıtların gittikçe azalması sebebiyle günümüzde yeni enerji kaynakları aranmaktadır. Bazı bilim adamlarına göre 2030 yılında petrol rezervleri ihtiyacı karşılayamayacaktır. Ayrıca fosil yakıtların sebep olduğu atmosferdeki karbondioksit miktarı her yıl artmaktadır. 

Rüzgâr enerjisi, tabiatı kirletmeyen, ucuz bir enerjidir. Rüzgâr santralının kuruluş ve işçilik masraflarından başka masrafı, hemen hemen yok gibidir. Ayrıca tükenme ihtimalinin olmaması yönüyle de fosil yakıtlar ve nükleer enerji ile rekabet edebilecek özelliktedir. Rüzgâr santrallerinin oldukça yüksek olan maliyeti de, teknoloji geliştikçe ve kullanım sahaları arttıkça düşmektedir. Rüzgâr türbinleri, tesis edildikleri sahanın sadece yüzde birini kaplar. Dolayısıyla, kalan kısımlar ziraî faaliyetler için kullanılabilir. 

Dünya ülkeleri, elektrik ihtiyacının bir kısmını rüzgâr enerjisinden karşılamaktadır. Dünyanın rüzgâr potansiyeli 53.000.000.000 (elli üç milyar) MW (megawatt) olup, mevcut kurulu rüzgâr gücü 12.000 MW civarındadır. Türkiye'nin toplam rüzgâr enerjisi potansiyeli 83.000 MW'tır. Bu potansiyel, teorik olarak Türkiye'nin elektriğinin tamamını karşılayabilecek seviyededir. 

Rüzgârların Kur'ân-ı Kerîm'de "karanın ve denizin karanlıklarında yol gösteren ve İlâhî rahmetin bir müjdecisi" olarak (Neml, 63) anlatılması, onun fosil yakıtlar yerine temiz bir enerji kaynağı şeklinde kullanılmasının bir işareti olarak düşünülebilir. Rüzgâr konusunda dikkat çekici mühim bir husus da, Kur'ân'da Hz. Süleyman'a (as) rüzgârlardan en üst seviyede faydalanma kabiliyeti verildiğinden bahsedilmesidir. "Sabah gidişi bir aylık mesafe, akşam dönüşü bir aylık mesafe" (Sebe, 12) ifadeleri, rüzgârlama mantığından faydalanılarak üretilen uçak ve balon teknolojisine bir işaret olabileceği gibi (Risale-i Nur Külliyatı, 20. Söz) gelecekte rüzgârdan ve özellikle "şiddetli rüzgârdan" (Enbiya, 81) çeşitli şekillerde faydalanılabileceğine de bir işaret olabilir. 

Cenab-ı Hak, hadlerini aşıp azgınlaşan ve zulüm işleyen milletleri cezalandırırken de rüzgârları istihdam etmektedir. Kur'ân'da, Ad kavminin kökünün, ortalığı kasıp kavuran bir kasırga ile kurutulduğu (Zariyat 41) ve kasırgaların "taş yağdıran" bir felâkete dönüştürülebileceği beyan edilmektedir (Mülk, 17). Dolayısıyla, esas itibariyle rahmet eseri olarak yaratılan yağmur ve rüzgâr gibi fizikî hâdiselerin insanlığın felâketine de sebep olabileceği unutulmamalıdır. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Peygamber'in (sallallahü aleyhi ve sellem), en ufak bir rüzgâr esmesinde bile "Allah'ım (celle celâlühü) bundan gelebilecek şerlerden sana sığınırım. Bununla hayırlar getirmeni umarım." şeklindeki beyanları, bu hakikate işaret etmesi açısından oldukça önemlidir. 
Uğur böceği artık şifa böceği olabilir... 

Bilim insanları uğur böceğinin müthiş bir sırrını keşfetti.
Alman bilim insanları, uğur böceğinin zehirli bir türünün, verem ve öldürücü süper virüs olarak bilinen MRSA’ya karşı antikor taşıdığını ortaya koydu.

Wurzburg Üniversitesi’nde yapılan deneylerde, insanları soktuğunda alerjik bir reaksiyona da sebep olabilen alacalı böceğin, kendini tehlikede hissettiğinde eklemlerinden yaydığı kanda ‘harmonin’ adlı bir kimyasala rastlandı. Kimyasalın, içlerinde E coli virüsü, MRSA ve verem olan 12 ayrı çeşit bakteriyle savaştığı belirlendi. Araştırmanın üretilecek yeni antibiyotiklere temel olması bekleniyor.

Samanyoluhaber
Yürüyüş izi de parmak izi gibi eşsiz... 
İnsanların yürüyüşünün retina ve parmak izi gibi kişiye özgü olduğu ortaya çıktı. 
Yürüyüş sırasında oluşan basınç noktalarını tespit eden bantla kimlikler ayırt edilebilecek 

Güvenlik sistemi 

İngiltere’nin Liverpool Üniversitesi’nde yapılan araştırma sonucunda insanların yürüyüşünün de retina ve parmak izi gibi kişiye özgü olduğu ortaya çıktı. Buluşlarından yola çıkarak yürüyüş sırasında oluşan basınç noktalarını tespit eden hassas bir bant icat eden araştırmacılar, biometrik güvenlik sistemlerinde yeni bir çığır açılacağını söylüyor. 

Yüzde 99.6 doğru 

Araştırmacılar, yürüyüş sırasında insanların ayaklarında oluşan 100 bin basınç noktasını inceledi ve bunların 70’inin tamamen eşsiz olduğunu keşfetti. Bu baskı noktalarını tespit eden aşırı hassas yürüyüş bantları geliştirilirken, deney sırasında sistemin yüzde 99.6 oranında doğru çalıştığı görüldü. Sistemin, havaalanları kullanılabileceği düşünülüyor. 

Milliyet

Balıklar su içer mi?

Çocukluğumuzdan beri aklımıza en çok takılan sorulardan biridir balıklar Acaba suda nasıl yaşarlar, nasıl beslenirler, su içerler mi? 

İşte bunlardan biri olan balıkların su içip içmedikleri hakkındaki merakımızı BBC Focus dergisi giderdi 

Bu sorunun cevabı hem evet, hem de hayır Tatlı su balıklarının başları, istemeden aldıkları ve sürekli dışarı atmak zorunda oldukları fazla suyla derttedir Dışarıdan içeriye doğru oluşan ozmotik basınç, deriden ve solungaçlardan sürekli içeri doğru suyun sızmasına neden olur Bu nedenle su içmezler 

Deniz balıkları ise aktif olarak sürekli su içmek zorundadırlar İçtikleri suyun vücutlarındaki elektrolitik dengeyi bozabilecek fazla tuzunu solungaç bölgelerindeki özel bezlerden dışarı atıyorlar 
Genel Kültürümüzü Geliştirecek 98 soru ...

Soru 1 : Müslümanların dünyadaki nüfusu ne kadardır? 
Cevap : Yaklaşık 1,5 milyar kadar, dünya nüfusunun dörtte biri kadar 
Soru 2 : İmsak ne demektir? 
Cevap : Sahurun bitimi, orucun başlama vaktidir 
Soru 3 : Sahur ne demektir? 
Cevap : Oruç tutmak maksadıyla gece kalkılıp, en geç imsak vaktine kadar yenilen yemeğin adı 
Soru 4 : Günümüzde nüfusu en fazla olan İslam ülkesi hangisidir? 
Cevap : Endonezya 
Soru 5 : Hicri takvim nedir ve kim başlatmıştır? 
Cevap : Peygamber Efendimiz (sav)’in Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç kabul eden 
ve aya göre hesap edilen takvimdir Hz Ömer (ra) başlatmıştır 
Soru 6 : Ravza-i Mudahhara nedir? 
Cevap : Peygamber Efendimiz (sav)’in mübarek kabirleri ile minberi arasındaki yerin adı 
Soru 7 : Hicri takvim ile Miladi takvim arasındaki fark nedir? 
Cevap : Hicri Takvim; Peygamberimiz (sav)’in hicretiyle başlar, hesaplamalar aya göredir 
Miladi takvim; Hz İsa (as)’ın doğumuyla başlar, güneşe göre ayarlanmıştır 
Soru 8 : İlk defa dünya haritasını kim çizmiştir? 
Cevap : Piri Reis 
Soru 9 : Peygamber Efendimiz (sav)’i övmek için yazılan şiire ne ad verilir? 
Cevap : Natı Şerif 
Soru 10 : Kaside-i Bürde’nin sahibi şair Kab Bin Züheyr (ra)’a Peygamber Efendimiz (sav)’in 
verdiği (hediye ettiği) hırka bugün nerede muhafaza edilmektedir? 
Cevap : İstanbul-Topkapı sarayı Hırka-i Saadet dairesinde 
Soru 11 : Rasulüllah (sav)’in Veysel Karani’ye hediye olarak bıraktığı, Hz Ömer (ra) ve 
Hz Ali (ra)’ın bu vasiyeti yerine getirerek ulaştırılan Hırkası bu gün nerededir? 
Cevap : İstanbul’da Hırka-i Şerif Camiinde bulunmaktadır 
Soru 12 : Keçeli Halil adında bir zat, yemeği canı istediği bir şeyin parasını bir kenara ayırarak sonunda 
biriktirdiği bu paralarla bir mescit inşa ettirmiştir Bu mescidin adı nedir ve nerededir?
Cevap : Sanki Yedim Mescidi Fatih Camisinin Doğusunda 
Soru 13 : Dünyaca ünlü iki müslüman boks şampiyonunun adı nedir? 
Cevap : Muhammed Ali (Cassius Clay), Malik Abdülaziz (Mike Tyson) 
Soru 14 : İkinci dünya savaşında hangi ülkeye Atom bombası atılmıştır ve atılan şehirler hangileridir? 
Cevap : Japonya, Hiroşima ve Nagasaki 
Soru 15 : Top ile oynanan beş adet spor dalı sayınız? 
Cevap : Futbol, Basketbol, Voleybol, Hentbol, Rugby 
Soru 16 : Futbol maçlarında oynanan topun Fifa kurallarına göre ağırlığı ne kadar olmalıdır? 
Cevap : 452 gram 
Soru 17 : Futbol sahasının büyüklüğü ne kadardır? 
Cevap : 50 metre X 100 metre 
Soru 18 : Yetmişli yılların sonunda İslam’ı seçen ünlü pop sanatçısı kimdir? 
Cevap : Yusuf İslam (Cat Stevens) 
Soru 19 : Müslüman olan ünlü deniz bilimcisi ve araştırmacısı olan adamın adı nedir? 
Cevap : Kaptan Custeau 
Soru 20 : Avustralya adasının en tanınmış hayvanının ismi nedir? 
Cevap : Kanguru 
Soru 21 : İstanbul ilimizde bulunan asma köprülerin isimleri nelerdir? 
Cevap : Boğaz Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 
Soru 22 : Başkent Ankara’da bulunan uluslar arası hava limanımızın adı nedir? 
Cevap : Ankara Esenboğa Hava limanı 
Soru 23 : Fransa ile İngiltere’yi bir birine bağlayan tünelin adı nedir? 
Cevap : Manch Tüneli 
Soru 24 : Bulunduğumuz çağda İslam dini en fazla hangi kıtalarda daha fazla yaygındır? 
Cevap : Asya ve Afrika 
Soru 25 : Futbol toplam kaç kişi ile oynanır? 
Cevap : 22 kişi 
Soru 26 : Almanya’da bulunan minareli en büyük cami hangi şehirdedir? 
Cevap : Mannheim’de (2500 kişilik) 
Soru 27 : Papa II Jan Paul hangi Hıristiyan mezhebinin lideridir? 
Cevap : Katolik mezhebi 
Soru 28 : Her sınıf ve kademedeki insanların düşünce ve davranışlarında yanlışı değil doğruyu, 
zararlıyı değil faydalıyı, zulmü değil adaleti, kötüyü değil iyiyi seçip, uygun vasıtalarla, 
ameli meleke kazandırmaya ne denir? 
Cevap : Eğitim 
Soru 29 : Ankara ilimizin araba ve şehir kod numarası kaçtır? 
Cevap : 06 
Soru 30 : Bakü hangi devletin başkentidir? 
Cevap : Azerbaycan 
Soru 31 : Endonezya devleti hangi kıtadadır? 
Cevap : Asya 
Soru 32 : Genellikle yeni ismi ile anılan Hatay ilimizin eski ismi nedir? 
Cevap : Antakya 
Soru 33 : Türkiye’nin en büyük gölü hangisidir? 
Cevap : Van Gölü 
Soru 34 : Türkiye’nin yüzölçümü kaç kilometre karedir? 
Cevap : 779452 kilometre karedir 
Soru 35 : Türkiye’nin en yüksek dağı hangisidir? 
Cevap : Ağrı Dağı (5165 metre) 
Soru 36 : Türkiye’de bulunan iki akarsuyun adını söyleyiniz? 
Cevap : Dicle ve Fırat 
Soru 37 : Toros dağları Türkiye’nin hangi bölgesindedir? 
Cevap : Akdeniz 
Soru 38 : Hollanda’nın başkenti nedir? 
Cevap : Amsterdam 
Soru 39 : Dünyanın en uzun nehrinin adı nedir? 
Cevap : Nil nehri (Afrika kıtasında) 
Soru 40 : Semerkant hangi ülkenin sınırları içindedir? 
Cevap : Özbekistan 
Soru 41 : Doğu Roma imparatoru Rasulüllah (sav)’in mektubunu okumadan önce, 
o sırada Şam’da ticaret için bulunan Ebu Süfyan’dan bilgi aldı Onun yalan 
söylemeyen emin bir insan olduğunu öğrendi ve ona: “İnsanlara yalan söylemeyen 
birisinin Allah’a yalan söylemesi mümkün değildir” dedi Bu imparator kimdir? 
Cevap : Herakliyus 
Soru 42 : İspanya’da geçmişte kurulmuş olan İslam devletinin adı nedir? 
Cevap : Endülüs Emevi Devleti 
Soru 43 : Afrika’nın kuzeyinde, Akdeniz’in kıyısında 1750000 kilometre kare genişlikte 
olan ve nüfusu yaklaşık 3100000 olan ülke hangisidir? 
Cevap : Libya 
Soru 44 : 18asırda yaşamış Fransız komutan ve devlet adamı, askeri bir eğitim gördükten 
sonra orduya katıldı Önemli askeri başarılardan dolayı kısa sürede Tuğgeneralliğe 
yükseldi Daha sonra 15 sene diktatörlük yaptı Kendisine has kişiliği ile tanınan, 
koyduğu kanunlarla 1789 Fransız devrimini bütün Avrupa’ya yaymıştır 
Bu diktatör Fransız devlet adamı kimdir? 
Cevap : Napolyon Bonaparte 
Soru 45 : Hayvanlar kaç yapıya sahiptir? 
Cevap : İki yapıya sahiptirler; His ve İrade 
Soru 46 : “Zaman ihtiyarladıkça Kur’an gençleşiyor” sözü kime aittir? 
Cevap : Bediüzzaman Saidi Nursi 
Soru 47 : İslami yılbaşı hangi ay ile başlar? 
Cevap : Muharrem ayı ile 
Soru 48 : Bir gayeyi gerçekleştirmek ve bir davayı hakim kılmak için, hiyararşik bir 
yapı içinde bir araya gelerek faaliyet gösteren topluluğa ne denir? 
Cevap : Teşkilat 
Soru 49 : Kaç yılda bir Şubat ayı 29 çeker? 
Cevap : 4 yılda bir 
Soru 50 : Eskiden İslam dünyasının ilim beşiği olan Kufe şehri hangi devlet sınırları içindedir? 
Cevap : Irak 
Soru 51 : Cumhuriyet döneminde bir süre Ezan Türkçe okunmuştur Hangi tarihler arası 
okunmuştur ve kimin dönemindedir? 
Cevap : 1932-1950 yılları arsında İsmet İnönü döneminde 
Soru 52 : 165 tane dik çivinin üzerine sırt üstü yatarak göğsünde 35 kilo ağırlığındaki
betonu kırdırtan ve yine sırtında takoz parçalattıran 
Cevap : Yılmaz Aydın 
Soru 53 : Eski güreşçilerimizden olup Amerika’da katıldığı bir şampiyonada birincilikler 
alan ve kendisine “benimle evlenirsen milyarlarım senin olur” diyen Amerikalı 
bir bayana “Bire hatun biz buraya damızlık için mi geldik” diyen pehlivanımız kimdir? 
Cevap : Koca Yusuf 
Soru 54 : Diğer bir adı “Küçük Asya”dır Kuzeyinde Marmara denizi ve Kara Deniz,Doğusunda 
Gürcistan, Nahçivan ve İran, Güneyinde Irak, Suriye ve Akdeniz, batısında ise 
Ege denizi ile çevrilidir Yüzölçümü 756855 kilometre karedir Fırat, Dicle, Kızılırmak, 
Yeşilırmak ve Sakarya önemli akarsularıdır En yüksek yeri 5165 metre ile Ağrı dağıdır 
Zengin bir tarihi olup, jeopolitik açıdan da son derece büyük bir öneme sahip olan bu 
bölgenin adı nedir? 
Cevap : Anadolu 
Soru 55 : Aya ilk defa kaç yılında ve kim ayak bastı? 
Cevap : 1969 yılında Neil Armstrong 
Soru 56 : İki nehir anl----- gelen, Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki topraklara daha geniş anlamda 
Sattülarabin iki yakasında ve İran yaylasının batı eteğinde bulunan ülkelere tarih boyunca 
verilen isimdirUygarlıkların merkezi olmuş ve ev sahipliği yapmış olan bu bölgenin adı nedir? 
Cevap : Mezopotamya 
Soru 57 : 1940 yılında Ankara’da doğdu İstanbul Üniversitesi Alman Filojisini bitirdi Çeşitli devlet 
görevlerinde çalıştı, TRT de görev yaptı Lise öğrenciliğinde edebiyat hayatına başladı 
Acı adlı bir dergi çıkardı ve edebiyatı Diriliş ve Mavera dergilerinde işledi Müslümanca
bir duyarlılığın ağır bastığı şiirine sembolik bir alegorik duyguhakimdir Kitaplarından 
bazıları; İşaret çocukları Yedi güzel, Korku ve Yakarıştır 1987 yılında Pankreas 
kanserinden vefat eden şairimiz kimdir? 
Cevap : Cahit Zarifoğlu 
Soru 58 : Hak, Hakkı üstün tutan sistemlerde şu dört şeyden doğar; a-Doğuştan haklar, 
b-Emek karşılığı haklar, c-Adalet gereği haklar, d-Anlaşmalar gereği haklar 
Şimdi kuvveti üstün tutan sistemlerde Hakkın hangi şeylerden doğduğunu siz söyleyiniz? 
Cevap : Kuvvet, Çoğunluk, İmtiyaz ve Çıkar 
Soru 59 : Toplam talebin toplam arzdan fazla olması, buna bağlı olarak fiyatların yükselmesine 
dayanan ekonomik dengesizlik, paranın değerinin düşmesi ve alım gücünün azalması
olayına ne ad verilir? 
Cevap : Enflasyon 
Soru 60 : Toplum yapısının şeklini, gelişimini ve değişimini inceleyen, bilimsel metot ve araştırma 
teknikleri kullanarak, toplum yapısında meydana gelen olayları yorumlayan, teoriler 
geliştiren ve kendi kavramları ile kanunlara ulaşan bilim dalına ne denir? 
Cevap : Sosyoloji 
Soru 61 : Kişinin hastalık, kaza, hapis, bunalım gibi ruhi ve bedeni yaralanmalardan sonra karşılaştığı 
güçlükleri yenmesine yardım ederek, kendi kendine yeter duruma gelmesine nedir? 
Cevap : Rehabilitasyon 
Soru 62 : Dünya üzerinde değişik ekonomik sistemler vardır Bu ekonomik sistemler faiz açısından 
tanımlanabilirFaizin serbest, piyasa ve karın da serbest olduğu sistem ile, faizin yasak 
piyasa ve karın da yasak olduğu sistemler vardır Birde faizin yasak, piyasa ve karın 
serbest olduğu sistem vardır Tarif edilen bu üç sistemin adlarını yazınız? 
Cevap : Kapitalizm, Komünizm, İslam 
Soru 63 : Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Kıbrıs adası müslümanlar tarafından ilk defa Hz Osman (ra)’ın 
halifeliği zamanında fetholunmuştur Peygamberimiz (sav)2in halası Ümmü Hiram’ın da şehit olduğu Kıbrıs, 
1573 yılında II Sultan Selim tarafından Osmanlı idaresine girmiş ve 300yıldan fazla Osmanlı idaresinde 
kalmıştır 1923 Lozan anlaşmasıyla İngilizhimayesine terk edilen Kıbrıs adası sonraları Rumlarla doldurulmaya 
başlandı Adadaki Türklerin adadan çıkarılması için yıldırma politikası uygulayan Rumlar tarafından 
vatandaşlarımız olmadık işkencelere tabi tutuldular Türkiye’nin müdahalesi ile 1974 yılında barışa kavuşan, 
ancak karışıklıkların hala dinmediği Kıbrıs adasında, son dönem karışıklıkların esas nedeni Yunanca’da 
“Birleşme” anl----- gelen ve Kıbrıs’ın Yunanistan ile birleştirilmesini amaçlayan siyasi hareketler olmuştur 
Bu siyasal hareketin adı nedir? 
Cevap : Enosis 
Soru 64 : Çin’i Asya üzerinden Anadolu ve Avrupa’ya bağlayan tarihi kervan yoludur Üzerinden ticaret kanalı ile mal 
aktarımının yanı sıra, kültür aktarımlarında da önemli bir rol oynamıştır Bu yol ile felsefeler, ahlak, örf 
ve adetler değiştirilmiştir Doğudan batıya pusula ve kağıt gidince Avrupa’nın deniz gücü gelişmiştir 1453 de 
İstanbul’un fethi ile önemini kaybetmeye başlayan ve gemilerin gelişmesiyle tamamen işlemez hale gelen 
bu tarihi yol nedir? 
Cevap : İpek yolu 

Soru 65 : Büyük İslam mücahidi ve muzaffer komutan Selahattin Eyyubi tarafından yaptırılan ve içinde Peygamberimiz 
(sav)’in miraca yükselirken bastığı muallak taşını barındıran, sadece kulaktan dolma bilgisi olanların yanlış 
olarak Mescidi Aksa olarak bildikleri dışı Kütahya çinileri ile kaplı olan, altın sarısı kubbeye sahip caminin 
doğru ismi nedir? 
Cevap : Kubbetül Sahra 
Soru 66 : Enerji sıkıntısı çekildiği üzerinde yaşadığımız dünyada insanlar enerji elde edebilmek için her türlü yolu 
denemektedirler Suyun akış hızından, rüzgarın esme kuvvetine kadar denenen yollardan biri de maddenin en 
küçük parçası olan atomun çekirdeğinden değişimi ile ortaya çıkan enerji türüdür En yaygın olan 30 ülkede 
438 adet santralı bulunan bu enerji nedir? 
Cevap : Nükleer Enerji 
Soru 67 : Biliyorsunuz bu günkü kapitalist ekonomik sistemlerde faiz önemli bir indikatör, gösterge olarak kabul edilir 
ve bütün karlılık ve yapılabilirlik hesapları faiz esas alınarak yapılır İslam ekonomik sisteminde ise faiz 
yasaklanmıştır Faizin yasaklanması nedeni ile faizin yerine gösterge olarak kullanıla bir müessese geliştirilmiştir 
Bu müessesenin adı nedir? 
Cevap : Selem 
Soru 68 : Peygamberimiz (sav)’in: “Ey insanlar, Rabbiniz birdir, Babanızda birdir Hepiniz Adem’in çocuklarısınız 
Adem ise topraktandır Allah katında en üstün olanınız takvası en fazla olanınızdır Arabın Arap olmayana 
üstünlüğü yoktur, üstünlük ancak takva iledir Ey insanlar yarın beni sizden soracaklar ne diyeceksiniz?” diye 
sonuçlandırdığı Veda hutbesinin bir bölümünde, yukarıdaki sözleriyle yasakladığı iş nedir ve Peygamberimiz 
(sav) bu hutbeyi hicretin kaçıncı yılı irad etmişlerdir? 
Cevap : Irkçılık- Hicretin 10yılı 
Soru 69 : Daha çok sporcularda görülür İsmini bir eklemdeki yarım ay şeklindeki kıkırdaktan alır Özellikle diz 
eklemlerindeki kıkırdağa verilen isimdir Bu kıkırdakların çeşitli sebeplerden dolayı zedelenmeleri, yırtılmaları ile 
hastalık meydana gelir Bu sporcu hastalığı nedir? 
Cevap : Menüsküs (Menüsküs Lejyonları) 
Soru 70 : Güneydoğu Asya’da, Güney Çin denizine bakan, petrol zengini küçük bir sultanlıktır Adını Malayca “barış ve 
selamet yeri” anl----- gelen bir kelimeden bir kelimeden alır Başşehri Benden Seri Begevan’dır Nüfusu 
300 bin civarındadır Bu devletin başkanı dünyanın en zengin insanıdır Uzun yıllar İngiltere’nin sömürgesi olan 
bu ülke ikinci dünya savaşı yıllarında Japonya’nın işgali altında kaldı 1984 yılında İngiltere’den bağımsızlığını 
kazanmış olan bu İslam ülkesinin adı nedir? 
Cevap : Bruney 
Soru 71 : Biyoloji ve fizik bilginlerinden, kanunların uygulanmasıyla ilgili olarak faydalanan, özel bir bilim dalıdır 
Hukuki konularda suçun sebebini, suçta kullanılan araçların nitelik ve kullanış biçimlerini, suçlunun yakalanması 
ve suçluluğun ispatı ile ilgili delilleri inceleyen ve günümüzde çeşitli dallara ayrılan bu bilim dalına ne denir? 
Cevap : Adli Tıp 
Soru 72 : Vücudumuzun sindirim sistemine ait, karnın arka duvarında yatık durumda, midenin ise altında bulunan bir 
organdır Kandaki şeker düzeyini normal sınırlar içinde tutan insulin diye bir hormon salgılar Bu hormonu 
doğrudan doğruya kana verir Şayet bu hormon yetersiz olursa o zaman şeker hastalığı denen hastalık 
meydana gelir İnsulin denen bu hormonu salgılayan organın adı nedir? 
Cevap : Pankreas 
Soru 73 : İnsanlık tarihi boyunca Hak-Batıl mücadelesi devam ede gelmiştir Hak cephesini Allah (cc)’ın seçtiği temiz, 
asil, münevver, azimli, kararlı, istikrarlı bir dava ahlakı ile peygamberler üstlenmişler, beşerin hidayeti ve 
mutluluğu için kıyasıya çalışmışlardır Batıl cephesini ise, nefislerinin kölesi olan, egoist, menfaatperest, 
sadist ve zalim, firavunlar, nemrutlar, hamanlar, karunlar, Ebu Lehep ve Ebu Cehillerin oluşturduğunu görürüz 
Günümüzde de Hak ve batıl mücadelesi aynen devam etmektedir Batıl cephesini güçlülüğünü haklılık sebebi 
görüp, menfaati icabı devamlı surette ülkeleri karıştırmakta, savaşlar çıkarmakta, aile ocaklarını söndürmekte ve 
kan akıtmaktadır Zulmün bir kesiti olarak da Amerika’ya giden beyaz insanlar oraların yerlisi olan mert ve 
temiz insanların yani Kızılderililerin neslini yok etmek için bu insanları köleleştirmişler, kafatası avcılığını 
serbest bırakmışlar ve kafatası başına 5 dolar ödemişlerdir Ve bu şekilde en azından 600000 Kızılderili’nin 
kafasını kesmişler, ayrıca bu insanlara Avrupa kökenli hastalık ihtiva eden battaniyeler dağıtmışlardır 
O zamanki zalimlerin torunları da yakın bir zamanda “aids”li battaniyeleri Kürt kardeşlerimize dağıtmışlardır 
Roma imparatorluğunda ise zalimlerin en büyük zevkleri, zavallı insanların aç aslanlara atılıp onlar tarafından 
yenilmesini ve arenalarda yaşamak için kendi arkadaşını dahi öldürmek zorunda bırakılan insanların dövüşleri 
seyretmektir Bu dövüşçülere ne denir? 
Cevap : Gladyatör 
Soru 74 : Daha ziyade 1960 sonrası politik ve ekonomik gerekçelerle Türkiye’den ve diğer İslam ülkelerinden 
yüz binlerce müslüman Batı Avrupa ülkelerine hicret etmişlerdir Bu coğrafyada yaşayan müslümanlar 
dini vecibelerini tam istedikleri gibi yerine getirememektedirler Sorunlarını iletebilecekleri resmi bir 
makamdan yoksundurlar Şimdiye kadar bu coğrafyada iki ülke İslam dinini resmen kabul etmiştir 
Bu iki ülke hangileridir? 
Cevap : Belçika ve Avusturya 
Soru 75 : İlk Türkçe hutbe kim tarafından, nerede ve ne zaman okunmuştur? 
Cevap : 1932 de, Süleymaniye de, Sadettin Kaynak tarafından 
Soru 76 : Son 2 asırdır müslüman ülkelere acımasızcasına saldırılar yapılmaktadır Filistin, Keşmir, Kıbrıs, 
Azerbaycan, Bosna gibi İslam ülkeleri de aynı saldırılara maruz kalmaktadırlar Bu asrın başlarında ise, 
Bir Kuzey Afrika ülkesi olan Libya’ya karşı zamanının en gelişmiş teknolojisi ile donanmış İtalyanlar 
acımasızca saldırdılar Ama Kuzey Afrika’nın özgürlük savaşçısı Ömer Muhtar da elinden geldiğince 
direniyordu Ne var ki takdiri ilahi gelmiş ve Ömer Muhtar idam edilerek Rabbine kavuştu O zamanlar 
İtalya’yı yöneten ve Libya’yı yakıp yıkan diktatör kimdir? 
Cevap : Mussolini 
Soru 77 : Allah yolunda aşkla ve şevkle çalışan bir kardeşimiz, faaliyetlerin yoğun olduğu dönemlerde öyle çok, 
öyle çok koşuyor ki, bu koşmaların sonucunda, koşu süratini dünya rekorlarına yaklaştırıyor Ve böylece 
100m’yi 10 saniyede koşar hale geliyor Bu kardeşimizin sürati saatte kaç kilo metredir? 
Cevap : 36 km/h 
Soru 78 : Bu sorumuz bir genel yetenek sorusudur Adeta işgalci, sömürgeci ve zalim devletler gibi, 
su üstünde yetişen bir bitki, kapattığı alanı her geçen gün ikiye katlıyor Eğer bu bitki bir gölü 
30 günde tamamen kapatırsa kaç günde yarısını kapatır? 
Cevap : 29 günde 
Soru 79 : Ozon tabakası tarafından süzülür Bizlere öldürücü olmayan, hatta faydalı olan miktarı gelir Bu nedir? 
Cevap : Ültra Viole ışınları 
Soru 80 : Bu sorumuz bir kavramdır Arapça bir kelime olup, emir vermek, yasaklamak, serbest bırakmak, 
terbiye, sevk ve idare etmektir Peygamberimiz (sav) de “bu kavram ve iman halkı dünya ve ahrette 
kurtaran iki unsurdur” diye tarif etmektedir İmandan sonra en büyük yere sahip olan ve hayatımızı 
organize eden ve her yönüyle her şeyimizi ilgilendiren, bu kadar önemli olmasına rağmen bazı dönemlerde 
müslümanların kendisinden uzak durduğu ve kötü kabul ettiği bu sanatın adı nedir? 
Cevap : Siyaset 
Soru 81 : Ünlü şair ve yazarlarımızdandır 1944 yılında Kayseri’de dünyaya geldi Devlet konservatuarında 
Fransızca okutmanlığı yaptı “Geceleyin bir koşu” ilk şiir kitabıdır Şiirlerini en son Erbain adlı kitabında 
topladıYazılarını Mavera, Gösterge dergileri, Milli Gazete de yayınladı Başlıca eserleri; 
“Taşları Yemek Yasak, İrtica Elden Gidiyor” Bu şair ve yazarımızın adı nedir? 
Cevap : İsmet Özel 
Soru 82 : Uluslararası Adalet Divanını bulunduğu şehrin adı nedir? 
Cevap : Lahey (Den Haag) 
Soru 83 : Kendi adı ile anılan bir gölün kenarındadır Kocaeli, Sakarya, Bilecik illeri,Yenişehir ve Orhangazi 
ilçeleri ile çevrilidir Tarihte Hıristiyanlar için son derece önemli sonuçlar doğurmuş olan Mikaia 
Konsülleri burada toplanmıştır 1075yılında Kutalmışoğlu Süleyman Şahın eline geçen şehir, haçlılar, 
Bizanslılar ve Selçuklular arasında el değiştirmiştir 1331 yılında Orhan Gazi tarafından Osmanlı 
topraklarına katılan bu şehir başkentlikte yaptı Bu dönemde burada Osmanlı devletinin ilk 
medreseleri kuruldu1920-1922 yılları arasında Yunanlıların işgali altında kaldı ve Kurtuluş savaşıyla 
Türk topraklarına katılan, Osmanlı döneminden kalma eserler ve çinileri ile meşhur olan ve 14 ile 17asırlar 
arasında üretilen çinileri dünyanın en kaliteli çinilerinden sayılan bu şirin şehrimizin adı nedir? 
Cevap : İznik 
Soru 84 : Kuzey Afrika’da bir Cumhuriyettir Akdeniz kıyısındadır İslam ülkesi olarak biliriz ancak idaresi diğer 
İslam ülkeleri gibi laiktir Çağdaş Firavunlar hüküm sürmektedir ve müslümanlara zulmedilmektedir 
164000 kilometre kare yüzölçümü olup nüfusu 7 milyon kadardır Bu ülkenin ismi ve başkenti aynı 
isimdedir1955’de Fransızları kovarak bağımsızlığını kazanmıştır Uzun yıllar da Osmanlı yönetiminde 
kalan bu ülkenin adı nedir? 
Cevap : Tunus 
Soru 85 : Mücadeleleri marşlara konu olan Eritre’nin başşehrinin ismi nedir? 
Cevap : Asmara 
Soru 86 : Az kuvvetle büyük ağırlıkları kaldırmaya yarayan araç Kaldırılacak yük, 
yüke uygulanacak kuvvet noktası gibi üç bileşimi bulunur Bu aletin adı nedir? 
Cevap : Kaldıraç 
Soru 87 : Kaç kandil gecesi vardır sayınız? 
Cevap : 5 tanedir Mevlit Kandili, Regaip Kandili, Miraç Kandili, Beraat Kandili, Kadir Gecesi 
Soru 88 : Kamyon, vinç, dozer gibi makinaların olmadığı Osmanlı döneminde inşa edilen Süleymaniye ile, 
her türlü teknik araç ve aletin mevcut olduğu Cumhuriyet döneminde inşa edilen Kocatepe camileri 
kaç yılda tamamlanmıştır? 
Cevap : Süleymaniye 7 yılda, Kocatepe ise 27 yılda tamamlanmıştır 
Soru 89 : Miladi 712 yılında İslam diniyle tanıştılar Bağımsızlıklarına 15 Ağustos 1947 yılında tam anlamıyla 
kavuşmuşlardır Farklı ırklar dolayısıyla farklı kültürlere sahip bir çok milletin bir araya geldiği bu ülkede 
en önemli birleştirici unsur İslamiyet’tir Bu dost ülkede bağımsızlığın sembolü Muhammed Ali Cinnah’tır 
803 934 km kare toprağa sahip olan bu ülke1980’li yıllarda önemli bir şahsiyetini şehit veren bu ülkenin adı 
nedir? 
Cevap : Pakistan 
Soru 90 : İç Anadolu’da yer alan, toprakları en geniş yerleşim merkezi Yüzölçümü 47 420 km karedir 
Güney batı kesimleri torosların ormanlık yörelerine kadar uzanır Kara iklimi hakimdir
Tahıl ve küçük baş hayvanların üretiminde ülke içinde birinci sırayı alır Alüminyum, magnezit, krom, civa, 
sodyum tuzu, linyit, kurşun, demir ve bakır madenleri vardır Geniş bulvarları, parkları ve modern binalarıyla 
orta Anadolu’nun önemli şehirlerinden biridir Selçuklulardan kalma çeşitli eserleriyle de ünlü olan 
bu şehrimiz hangisidir? 
Cevap : Konya 
Soru 91 : Bilindiği gibi dünya milletlerinin hepsinin bir marşı vardır Bizim milli marşımız da İstiklal Marşımızdır 
Bazı marşlar o devletin hükümdarını, başkanını övmekte, bazı marşlar ise abartılı bir şekilde kendi milletini 
göklere çıkarmaktadır Bizim İstiklal Marşımız ise tarih boyunca daima müstakil ve hür yaşamış bir milletin 
bu hasletini azimle, heyecanla, imanla birleştiren bir şiir şaheseridir Her kıtasında imanla dolu coşkuyu dile 
getiren marşımız kaç kıtadan oluşmaktadır? 
Cevap : 10 kıta 
Soru 92 : Uyuşturucu belası bugün özellikle gelişmiş ülkelerin toplumlarını tehdit eden bir konumdur 
Bunun için ülkeler gençlerini böyle bir beladan kurtarmak için büyük çaba sarf edip yüklü miktarlarda para 
harcamaktadırlar Buna rağmen batılı ülkelerin bir çoğunluğunun ruhen boşlukta bulundukları ve bu boşluğu 
gidermek için değişik yollara başvurdukları bilinmektedir Yapılan istatistikler ABD’de gençlerin % 35’ine 
yakınının, Avrupa’da okul çağındaki her çocuğun 7 tanesinde birinin yakalandığı uyuşturucu müptelalığı 
önceleri esrar denen uyuşturucu ile başlamakta, daha sonra dozu artırarak eroin, morfin ve LSD gibi daha 
kuvvetli uyuşturucularla devam etmektedir İşin ilginç yanı bu uyuşturucuların bitkilerden elde ediliyor olmasıdır 
Yine uyuşturucu çeşitlerinden birisinin yapılmasında kullanılan, daha önce Türkiye’de çokça yetiştirilen fakat 
ABD’nin baskısıyla yetiştirilmesi kontrollü olarak azaltılan ve dış kozalağı çizilerek oradan çıkan sütten 
uyuşturucu elde edilen bitkinin adı nedir? 
Cevap : Haşhaş 
Soru 93 : Üç asırdan beri büyük mücadelelere sahne olmuş, her dönemde kendine has mücadele yöntemleri uygulamış 
Şeyh Şamiller, Şamil Basayevler yetiştirmiş, insanların tasavvufla yoğrulduğu, 70 yıl Rus Komünizminin 
baskısı altında yaşamasına rağmen, İslami benliğini ve mücadele azmini yitirmeyen ve bütün olumsuzluklara 
rağmen bağımsızlığını ilan eden, Türkiye’den sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ikinci olarak tanıyan, 
milli marşında “La İlahe İllallah” yazan, zikri caddelerde yaparak İslam’ı haykıran Çeçenistan’ın kalleşçe bir 
suikastle şehit edilen lideri Cevher Dudayev’in yerine gelen devlet başkanı kimdir? 
Cevap : Selimhan Yandarbiyev 
Soru 94 : Eskiden bir günlük yaya yol menzili içinde bir bina yapılırdı Ve böylece yolcuların emniyet ve istirahatı 
sağlanırdı Kervanlar buralara konaklar ve dinlenirlerdi Bu dinlenme tesislerinin adı nedir? 
Cevap : Kervansaraylar 
Soru 95 : Bir müslüman diğer bir müslümanın Hakk’ın rahmetine kavuştuğunu duyduğu zaman ne demesi gerekir? 
Cevap : “İnna Lillahi ve İnna İleyhi Raciun” (Allah’tan geldik yine Ona döneceğiz) 
Soru 96 : 1942’de ABD’nin Kentucky eyaletinde doğdu 1960 yıllarında Roma olimpiyatlarında kilosunda 
şampiyon oldu ve daha sonra profesyonel oldu1964 yılında müslüman oldu, hemen akabinde yaptığı 
ünvan maçı ile dünya şampiyonu oldu Bir müddet sonra askere çağrıldı, buradan da Vietnam’a gönderilmek 
istendi Fakat buradaki savaşın manasız olduğunu söyleyerek Vietnam’a gitmedi Bunun neticesinde hapse 
atıldı ve dünya şampiyonluğu ünvanı da elinden alındı Hapisten çıktıktan sonraki maçlarda iki defa daha dünya 
şampiyonu olarak üç defa dünya şampiyonluğu rekorunu kırdı İslam Milleti adlı bir teşkilatın ateşli bir 
üyesi olan Muhammed Ali 1980 yılında boksu bıraktı Daha sonra sinir sistemiyle ilgili olan, el titremesi, 
bilinçli hareketlerin zorlaşması gibi bir hastalığa düçar oldu Bu hastalık nedir? 
Cevap : Parkinson hastalığı 
Soru 97 : Osmanlı İmparatorluğunda Tazminat fermanının ilan edilmesinden sonra, Ahmet Cevdet Paşanın başkanlığında 
oluşturulan bir komisyon tarafından hazırlanan, yurttaşlık haklarıyla ilgili İslami esaslara dayalı kanunlara ne ad 
verilir? 
Cevap : Mecelle 
Standart Hapşırma, ne için faydalı? 
Hapşırma, ne için faydalı? Mum sema İslam Arşivi Hapşırma, ne için faydalı? 
Kalp damarlarına kan gitmesini sağlayan hapşırık kalp için faydalı olduğu öğrenildi 

Hapşırmanın üst ve alt solunum yollarının en önemli savunma mekanizmalarından biri olduğunu belirten uzmanlar, vücudun doğal refleksi olan 'hapşırık' sırasında ağızdan çıkan havanın hızının çok yüksek olduğunu söylüyor Uzmanlara göre, bazı riskler taşısa da kalp damarlarına kan gitmesini sağlayan hapşırık kalp için faydalı 

Özel Bahar Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Dr Metin Gürbüz, vücudun doğal refleksi olan hapşırık sırasında ağızdan çıkan havanın hızının çok yüksek olduğunu kaydetti Bu hızın vücutta oluşan yüksek basınçtan kaynaklandığını belirten Uzm Dr Gürbüz, "Hapşırırken karın bölgesi ve beyin ağırlıklı olmak üzere vücutta büyük bir basınç ortaya çıkar Bu basınç nedeniyle kalp damarlarına yoğun kan gider Basınç nedeniyle bayılmalar, hatta hapşırığın tutulması durumunda çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir Ancak kalp uzmanları, sağlıklı kalp için hapşırığı sever Tansiyon hastalığı ve bayılma tehlikesi olmayan kişiler, hapşırıkla sağlıklı bir kalbe sahip olabilirler" dedi 

Hapşırırken verilen havanın ve içindeki partiküllerin çıkış hızının yaklaşık 140 km/saat olduğunu anlatan uzm Dr Metin Gürbüz, kişinin hapşırdığı zaman beyin damarlarının genişlediğini, gözyaşı ve sinüs kanallarının açıldığını, kalp damarlarının genişlediğini, akciğerlerde normal solunumla atılamayan rezidüel (ölü) havanın dışarı atıldığını söyledi Kardiyoloji Uzmanı Dr Gürbüz, "Kalbin diyastol (gevşeme) sonu dinlenme süresi artar Bir anlamda kalp milisaniyeler düzeyinde durur ve tekrar çalışmaya başlar Muhtemelen hapşıran birine 'çok yaşa' denmesinin nedeni de budur" diye konuştu 
Kainatın Yaşı Nedir?

Kâinatın yaşıyla kastedilen süre, Büyük Patlama (Big Bang)’dan itibaren geçen zamandır. Kainatın yaşı önceleri 3-3.5 milyar yıl olarak veriliyordu. Fakat uzay araştırmalarından sonra bu süre 15 milyara çıktı. Hatta bazıları, kainatın yaşını 30 milyar yıl olarak ifade ediyorlar. 
Patlamadan öncesini tespit ise mümkün değildir. Çünkü uzayın kendisi ve “mekân” mefhumu kâinatla birlikte var edilmiştir. Fizik kanunları da kâinatın yaratılışıyla birlikte yürürlüğe konmuştur. Dolayısıyla bu kanunları mevcut olmadıkları bir devreye uygulayarak kâinat maddesinin nereden geldiğini ve enerjinin nasıl ortaya çıktığını izah etmek imkânsızdır. Kâinatın ilk maddesinin “uçsuz bucaksız bir boşluk içinde dururken birden parlayıp etrafa dağılan bir madde” şeklinde de düşünülemeyeceği ifade edilmektedir. Zira boşluk, etraf, kâinatın içi ve dışı gibi hususlar da henüz mevcut değildir. Aslında Big Bang’in uzayın belli bir noktasında cereyan etmediği, kâinatın her yerinde birden meydana geldiği kabul edilmektedir. Değişik devirlerde, değişik mesafelerde gelen fon radyasyonunun mevcudiyeti buna bağlanmaktadır. Şayet patlama uzayın belli bir noktasında cereyan etmiş olsaydı, madde ne kadar yüksek süratle etrafa saçılmış olursa olsun radyasyon daha yüksek bir hızla onu geçip gidecekti.
Insan vucudu, mucizelerle dolu bir makinedir. simdi okuyacaginiz vucudunuzla ilgili gercekler sizi neden bu sekilde yaratildigimiz konusunda merakta birakacak. 

-Bilimadamlarina gore IQ'nuz ne kadar yuksekse o kadar cok ruya gorursunuz. 


-Insan vucudundaki en buyuk hucre yumurta hucresi, en kucuk hucre ise sperm hucresidir. 

-Bir adim atmak icin 200 kasinizi kullanirsiniz. 
-Ortalama bir kadin ortalama bir adamdan 5 inc (12,5 cm) daha kisadir. 


-Ayak basparmaginizda iki kemik olmasina karsilik diger dort parmaginizda ucer kemik bulunur. 


-Bir çift ayakta 250,000 terbezi vardir. 
-Tam dolu bir idrar kesesi asagi yukari bir beyzbol topu ebadindadir. 
-Mide asidiniz bir jileti eritebilecek güctedir. 
-Insan beyin hucresi 5 takim Encyclopedia Britannica'daki bilgileri alabilecek kapasitededir. 
-Yiyecegin agzinizdan midenize ulasmasi yedi saniye surer .. 
-Ortalama bir ruya 2-3 saniye surer. 
-Gogusleri kilsiz erkekler, killi erkeklerden daha fazla karaciger sirozuna yakalanirlar. 
-Dollenme aninda, yaklasik yarim saat tek bir hucre olarak yasarsiniz. 
-Her bir ayaginizda yaklasik bir tirilyon bakteri vardir. 
-Vucudunuzun 30 dakikada saldigi isi ile iki litre suyu kaynatabilirsiniz. 
-Dis minesi vucudunuzdaki en sert seydir.. 
-Disleriniz dogumunuzdan 6 ay once (disetlerinizin icinde) olusmaya baslar. 
-Sevdiginiz birine bakarken gozbebekleriniz genisler. nefret ettiginiz birine bakarken de genisler. 
-Sarisinlar, esmerlerden daha fazla sac teline sahiptir.